Kuchnia południa

Bardzo charakterystyczna jest kuchnia regionalna południa. Właściwie należałoby powiedzieć, że są to kuchnie regionalne, gdyż ta śląska jest całkowicie inna od kuchni Podhala. Na Śląsku trudno sobie wyobrazić, aby nie zaserwować na obiad przynajmniej raz w tygodniu golonki. Ponadto, niedzielny obiad to najczęściej kotlet mielony z kapustą i kluskami. Podhale zasłynie z kwaśnicy, jak również z bigosu. Ponadto, popularny jest również pyszny, świeży ser góralski.

Czy kuchnie regionalne przetrwają?

Można mieć poważne wątpliwości co do tego, czy jakakolwiek kuchnia regionalna będzie jeszcze istnieć za kilkadziesiąt lat. Poszczególne potrawy prawdopodobnie będą dalej przyrządzane, jednak prawdopodobnie przestaną być charakterystyczne tylko dla danego regionu. Już dzisiaj wiele potraw, które kiedyś jedzono tylko na Podhalu lub też na przykład tylko w Wielkopolsce spożywa się zarówno na wschodzie jak i na zachodzie kraju. Wynika to z częstych migracji mieszkańców naszego kraju.