Kuchnia góralska

Każdy kto jeździ czasem w góry zna z pewnością doskonale kuchnię Podhala. Jest to niewątpliwie bardzo charakterystyczna kuchnia regionalna. Jednym z najważniejszych elementów kuchni w tym regionie jest niewątpliwie kapusta. Przyrządza się ją na wiele sposobów, a najpopularniejszymi daniami z kapusty są kwaśnica oraz bigos. Ponadto, na Podhalu produkuje się również słynny ser góralski. Chodzi tu rzecz jasna przede wszystkim o oscypek oraz bundz. Warto zauważyć, że zdobyły one popularność również w innych częściach kraju i dzisiaj sprzedawane są już praktycznie wszędzie.

Kuchnia śląska

Kuchnia regionalna śląska, pomimo, iż region ten znajduje się stosunkowo blisko Podhala, jest zupełnie inna. Na Śląsku zdecydowanie dominuje mięso, nieco mniej je się kapusty i przygotowywanych na jej bazie potraw. Za śląski przysmak uznaje się na przykład golonkę. Bardzo popularny jest tutaj również kotlet mielony. Będąc na Śląsku z pewnością trzeba także spróbować słynnych już klusek śląskich.